Verzakkingsklachten

Bij een verzakking kan de blaas, het rectum (het uiteinde van de dikke darm), de dunne darm of de baarmoeder via de schede naar buiten zakken. Het is meestal een teken dat de bekkenbodem niet goed functioneert.

Door een verzakking kunt u een zwaar gevoel in de schede (vagina) hebben. Soms is er het gevoel dat er iets naar buiten komt, alsof u een bal tussen uw benen hebt. Een zeurderig gevoel in de onderbuik dat uitstraalt naar de rug is niet ongebruikelijk met soms extreme moeheid als gevolg. Niet alle vaginale verzakkingen geven klachten.

Vaak kunnen de klachten al worden opgelost of sterk verminderd met bekkenfysiotherapie: hierbij leert u de spieren van de bekkenbodem te versterken, maar ook leert u deze spieren beter te gebruiken. Naast de oefentherapie wordt er ook veel aandacht besteedt aan ‘leefregels’ om verergering van klachten te voorkomen en beter om te gaan met de bestaande problemen.

Denk hierbij aan een juiste houding op het toilet, adviezen voor de stoelgang en plassen, het herkennen van buikdrukverhogende momenten en goed leren tillen.