Blaasontsteking

Een blaasontsteking of cystitis is een ontsteking van de binnenkant van de blaas die wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën blijken meestal afkomstig te zijn uit de darmflora. Vrouwen hebben vaker last van blaasontstekingen dan mannen. Dit komt mede doordat vrouwen een kortere plasbuis hebben waardoor de blaas gevoeliger is voor bacteriën. Factoren die het ontstaan van urineweginfecties kunnen beïnvloeden zijn persoonlijke hygiëne, een afwijkend ontlastingspatroon, onvoldoende vochtinname en geslachtsgemeenschap. Ook na het inbrengen van een katheter in de blaas kan een blaasontsteking optreden.

De belangrijkste verschijnselen van een blaasontsteking zijn vaak plassen, pijn met plassen en soms ook bloed aan het einde van de plas. Vaak plassen gaat gepaard met het lozen van kleine beetjes urine en is pijnlijk. Soms is er een lichte temperatuurverhoging, soms wat klachten in de zij. Deze verschijnselen gaan meestal gepaard met een algemeen onwel bevinden

Blaasontstekingen  kunnen onder andere ontstaan door een verkeerde plastechniek of het onvoldoende leegplassen.

Indien de blaasontstekingen steeds terugkeren en de antibiotica niet altijd meer helpt kan bekkentherapie uitkomst bieden. Bekken en Balans leert u goed uit te plassen door een goede ontspanning van de bekkenbodem bij een correcte toilethouding. Dit in combinatie met voldoende drinken waarmee de blaas goed kan worden doorgespoeld, voorkomt dat er zich bacteriën gaan nestelen in de blaas die een  ontsteking kunnen veroorzaken.