Wel of geen bekkenband dragen tijdens je zwangerschap?

Wel of geen bekkenband dragen tijdens je zwangerschap?

 

De een is een groot voorstander, de ander een fel tegenstander… het dragen van een bekkenband bij bekkenpijn. In de praktijk krijgen we hier regelmatig een vraag over, daarom gaan we er nu dieper op in.

De tegenstanders van een bekkenband hebben het over dat je spieren slap worden indien je een bekkenband gebruikt. Onderzoek geeft aan dat dit niet bewezen is.
Zie het volgend artikel:
http://www.thespinejournalonline.com/article/S1529-9430(16)31130-5/fulltext

Natuurlijk kun je het hebben over gebruikerscomfort,  banden kunnen variëren in materiaal,  zachtheid van het materiaal en zichtbaarheid over de kleding. Ook zijn bekkenbanden niet altijd prettig om te dragen tijdens het zitten, dan kan het soms wat knellen.

De voorstanders van een bekkenband geven aan dat je door het dragen van een bekkenband zoveel mogelijk je normale manier van bewegen kunt handhaven, door de uitwendige steun en stevigheid beweeg je makkelijker en ga je minder je houding aanpassen met daardoor een verminderde kans op een ongunstig bewegingspatroon. Draag de band ook zoveel mogelijk wanneer je er behoefte aan hebt, juist wanneer je gaat winkelen, lopen, huishouden doen etc.

Belangrijk is wel dat een band voor jou echt zin heeft, laat je hierin adviseren door Jose of Roos, zij meten je maat voor de juiste bekkenband en geven instructie hoe je de band het meest optimaal draagt.

Wij zijn dus ook van mening dat een bekkenband absoluut een toegevoegde waarde kan hebben in de behandeling van zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn .

 

Wat is jouw mening/ervaring? We zijn benieuwd……